Media Doctors

Logo media doctors wit

E-commerce platformen

Het kiezen van het juiste e-commerce platform is van groot belang. Dit is de basis van jouw e-commerce succes. Hieronder lees je alles wat je nodig hebt om deze keuze te maken. 

Hulp nodig bij het kiezen van het juiste E-commerce platform?

E-commerce is booming! Om optimaal van de groei van online retail te profiteren is het kiezen van het juiste e-commerce platform onmisbaar. Tegenwoordig zijn er echter zoveel aanbieders op de markt, dat het lastig kan zijn door de bomen het bos te zien. Daarom helpen wij jou hieronder met het kiezen van een e-commerce platform voor als je met e-commerce wil beginnen. Heb je een keuze gemaakt? Dan kunnen we je ook helpen met het promoten van je webshop

Wat is een e-commerce platform?

Een e-commerce platform is dus een softwareapplicatie die helpt bij het bouwen van een eigen online webshop. De software zorgt ervoor dat je als webwinkel eenvoudig online je verkoopactiviteiten kunt beheren. Per aanbieder verschillen de functionaliteiten, waarbij ieder platform zijn eigen voor- en nadelen heeft. Wil je direct advies over het kiezen van het juiste e-commerce platform? Dan kunnen wij als e-commerce marketing bureau jou helpen. Neem daarvoor contact met ons op!

e-commerce platform

Soorten e-commerce platformen

Hieronder beschrijven we de 5 populairste e-commerce platformen in Nederland, naar onze mening en het merendeel van de marketeers. 

Shopify

Shopify is een van de populairste e-commerce platformen ter wereld. Het staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en is ideaal voor zowel beginners als ervaren handelaars. Met Shopify kun je snel en eenvoudig een online winkel opzetten en beheren, zonder diepgaande technische kennis. Het platform biedt veel professionele templates en thema’s, waardoor je als jouw webshop snel kunt lanceren. Shopify ondersteunt meerdere betaalmethoden en biedt een uitgebreide app-store vol add-ons en integraties om de functionaliteit van een winkel uit te breiden.

Voordelen:

 1. Weinig diepgaande technische kennis: Shopify staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, waardoor je ook als beginner snel en eenvoudig een webshop op kan zetten en beheren. Het platform biedt een simpele, maar uitgebreide, interface en veel professionele templates en thema’s, wat ideaal is voor diegenen zonder diepgaande technische kennis.

 2. Onbeperkt aantal producten: Shopify biedt de mogelijkheid om een onbeperkt aantal producten aan je webshop toe te voegen. Dit is ideaal voor zowel kleinere als grote winkels en complexe winkels met uitgebreide productcatalogus.

 3. Uitgebreide voorraadbeheer mogelijkheden: Het platform biedt krachtige voorraadbeheer tools waarmee je eenvoudig producten kunt beheren, voorraadniveaus kunt bijhouden en meldingen kunt instellen voor wanneer een product bijna op is.

 4. Verschillende Betalingsopties: Shopify ondersteunt een veel verschillende betalingsgateways, waaronder iDeal en Apple Pay, wat handig is voor de Nederlandse markt. Daarnaast kunnen kun je jouw producten verkopen via verschillende marketplaces, zoals Bol.com, Amazon en Markplaats.nl.

 5. Gebruiksvriendelijk en Add-ons beschikbaar: Shopify heeft een uitgebreide app-store met talloze add-ons en integraties om de functionaliteit van je winkel uit te breiden. Hierdoor kun je aanvullende functies aan je webwinkel toevoegen en deze aanpassen aan jouw wensen.

Nadelen:

 1. Layout-Switching kan lastig zijn: Shopify biedt veel templates en thema’s, maar het kan soms lastig zijn om tussen layouts te schakelen of deze volledig aan te passen zonder kennis van webontwikkeling. Dit kan beperkingen opleggen aan de ontwerpmogelijkheden.

 2. Kleine toeslag op transacties via Shopify: Hoewel Shopify geen transactiekosten rekent voor betalingen via hun eigen betalingsgateway (Shopify Payments), brengen ze een kleine toeslag in rekening voor transacties die via externe betalingsgateways worden verwerkt. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, vooral als je ervoor kiest om geen gebruik te maken van Shopify Payments.

Shopify is een gebruiksvriendelijk platform, waardoor je als beginner gemakkelijk zelf een webshop op kunt zetten. Het biedt onbeperkte productmogelijkheden, uitgebreid voorraadbeheer en ondersteuning van verschillende betalingsmogelijkheden. Wat ons betreft één van de betere keuzes. 

WooCommerce

WooCommerce is een krachtige e-commerce plugin voor WordPress websites, ’s werelds meest gebruikte contentmanagementsysteem (CMS). Wat WooCommerce uniek maakt, is dat het je de kracht van WordPress biedt in combinatie met e-commercefunctionaliteit. Het platform is ideaal als je technisch kennis hebt, omdat het uitgebreide aanpassingsmogelijkheden biedt. WooCommerce is in de basis gratis en maakt gebruik van de uitgebreide SEO-mogelijkheden van WordPress. Het is zeer flexibel en schaalbaar, maar het vereist wel enige technische kennis voor onderhoud.

Voordelen:

 1. Populair open-source platform: WooCommerce is één van de meest populaire open-source e-commerce platformen die naadloos integreert met WordPress, het meest gebruikte contentmanagementsysteem ter wereld. Waardoor je dus kunt profiteren van de kracht en flexibiliteit van WordPress in combinatie met e-commerce functionaliteit.

 2. Gratis basisplatform: Eén van de meest aantrekkelijke kenmerken van WooCommerce is dat het in de basis gratis is. Dit maakt het toegankelijk voor ondernemers met beperkte budgetten en biedt een kosteneffectieve manier om een online winkel te lanceren.

 3. Uitgebreide aanpassingsmogelijkheden: WooCommerce heeft veel aanpassingsmogelijkheden, waardoor je jouw webshop aan kunt passen aan jouw specifieke behoeften. Met toegang tot een uitgebreide bibliotheek van thema’s en plugins kun je de functionaliteit van jouw webshop uitbreiden.

 4. Ingebouwde SEO-functionaliteit: Bij het bouwen van WooCommerce is specifiek nagedacht over de mogelijkheden wat betreft zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het platform biedt krachtige SEO-functies en tools waarmee je jouw webshop kunt optimaliseren voor zoekmachines.

 5. Goed schaalbaar: WooCommerce is goed schaalbaar, wat betekent dat het geschikt is voor kleine, middelgrote en zelfs grote webshops. Met WooCommerce kun je beginnen met een bescheiden aanbod en geleidelijk uitbreiden naarmate jouw bedrijf groeit.

Nadelen:

 1. Vereist enige technische kennis: Terwijl WooCommerce toegankelijk is voor beginners, vereist het platform enige technische kennis voor het onderhoud en beheer. Het kan nodig zijn om updates, beveiligingspatches en technische problemen op te lossen, wat enige technische kennis vereist.

 2. Verborgen kosten voor hosting en plugins: Hoewel WooCommerce zelf gratis is, moet je rekening houden met verborgen kosten zoals hosting, domeinregistratie en kosten voor specifieke plugins of extensies. Afhankelijk van de schaal van de webwinkel kunnen deze kosten variëren en invloed hebben op het totale budget. Het is belangrijk om deze kosten te budgetteren bij het plannen van een WooCommerce-webshop. 

Met WooCommerce krijg je kracht van WordPress in combinatie met alle e-commerce functionaliteiten die je nodig hebt. Het is ideaal als je technische hebt, waardoor je gebruikt kunt maken van alle aanpassingsmogelijkheden. Maar houd er rekening mee dat er mogelijk kosten verbonden zitten aan geavanceerde plugins en extensies. Wij raden dit e-commerce platform zeker aan. 

e-commerce platform

BigCommerce

BigCommerce is een flexibel e-commerce platform dat een combinatie biedt van Software as a Service(SAAS)- en open-source kenmerken. Het platform is geschikt voor middelgrote tot grote bedrijven en biedt uitgebreide functies om een webshop op te schalen. BigCommerce ondersteunt een onbeperkt aantal producten en biedt veel ingebouwde marketingtools, inclusief SEO-functionaliteit. Ook is er de mogelijkheid om te verkopen via externe kanalen zoals Facebook, Instagram en Pinterest, waardoor je gemakkelijk jouw bereik kunt vergroten.

Voordelen:

 1. Flexibel open SaaS platform: BigCommerce is een flexibel open SaaS-platform, wat betekent dat het de voordelen van zowel open source als Software-as-a-Service (SaaS) combineert. Hierdoor kun je profiteren van hosting, updates en doorontwikkeling van de software zonder de complexiteit van serverbeheer.

 2. Veel ingebouwde functies: BigCommerce biedt talrijke ingebouwde functies die webshops in staat stellen om op te schalen. Dit omvat onder andere mogelijkheden voor voorraadbeheer, productvariaties, rapportage en marketinghulpmiddelen.

 3. Ondersteunt onbeperkte producten: Met BigCommerce kun je een onbeperkt aantal producten aan het assortiment toevoegen. Dit is gunstig voor kleine en grote webshops. 

 4. Goede marketingtools: BigCommerce biedt ingebouwde marketingtools, waaronder krachtige SEO-mogelijkheden om hoger te ranken in zoekmachines. Dit is essentieel voor het aantrekken van organisch verkeer.

 5. Verkoop via externe kanalen: BigCommerce maakt het mogelijk om producten te verkopen via externe kanalen, zoals Facebook en Instagram. Dit verbreedt het bereik van webwinkels en biedt mogelijkheden voor multi-channel verkoop. Hiervoor is het belangrijk om een goede omnichannel strategie te ontwikkelen en implementeren. 

Nadelen:

 1. Niet geschikt voor beginners: BigCommerce wordt over het algemeen als minder gebruiksvriendelijk beschouwd in vergelijking met sommige andere e-commerce platforms. De interface kan voor beginners enigszins ingewikkeld lijken, wat technische bekwaamheid vereist voor effectief gebruik.

 2. Betalingen via Payment Service Provider: In tegenstelling tot sommige andere e-commerce platformen, verlopen betalingen via BigCommerce altijd via een Payment Service Provider (PSP). Dit betekent dat je extra kosten kunt verwachten in de vorm van transactiekosten.

 3. Prijzig: BigCommerce kan aan de prijzige kant zijn, vooral wanneer je net begint of een kleine webshop hebt. Het kan nodig zijn om de kosten van het platform te overwegen en te budgetteren, rekening houdend met de beschikbare middelen.

BigCommerce is een verstandige keuze wanneer je al langer bezig bent met e-commerce en toe bent aan een groter platform. Belangrijk is daarbij dat je voldoende technische kennis hebt om aan de slag te gaan met BigCommerce. Daarbij is zoals gezegd een groot voordeel het verkopen via externe kanalen zoals bijvoorbeeld Facebook en Instagram. 

Wix

Wix is een cloud-gebaseerd platform voor het bouwen van HTML5-websites voor persoonlijk of commercieel gebruik. Hoewel het in eerste instantie is ontwikkeld voor het bouwen van websites, biedt Wix de Wix Stores-app om websites om te zetten in e-commerceplatforms. Wat Wix uniek maakt, is de gebruiksvriendelijkheid met de ‘drag-and-drop’ editor, waardoor het ideaal is voor mensen met beperkte technische kennis. Wix biedt veel gratis layouts en ondersteunt meerdere talen op één website. Het platform heeft ook de mogelijkheid om animaties toe te voegen aan websites.

Voordelen:

 1. Gebruiksvriendelijk met ‘Drag-and-Drop’ editor: Wix staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke benadering van het bouwen van websites en webwinkels. De ‘drag-and-drop’ editor maakt het eenvoudig, zelfs zonder technische kennis, webwinkels te ontwerpen en aan te passen.

 2. Veel gratis layouts beschikbaar: Wix biedt een uitgebreide selectie gratis layouts en thema’s om uit te kiezen. Dit maakt het gemakkelijk om een aantrekkelijke en professionele webwinkel te creëren zonder extra kosten.

 3. Webshop in meerdere talen: Wix stelt je in staat om jouw webshop eenvoudig in meerdere talen te bouwen. Dit is gunstig als je internationaal publiek wilt bereiken met jouw webshop. 

 4. App Market voor extra plugins: Wix heeft een App Market met extra plugins en extensies die de functionaliteit van je webwinkel kunnen verbeteren. Dit geeft je de mogelijkheid om aanvullende functies toe te voegen en je webshop aan te passen aan jouw specifieke behoeften.

 5. Animaties toevoegen: Wix geeft je de mogelijkheid animaties toe te voegen aan jouw webshop waardoor de website beter opvalt en de aandacht trekt van de bezoeker. Deze visuele elementen kunnen bijdragen aan een aantrekkelijke online winkelervaring.

Nadelen:

 1. Geen gratis trial : Een nadeel van Wix is dat er geen gratis trial beschikbaar is voor e-commerce functionaliteiten. Dit betekent dat potentiële je niet de kans krijgt om de volledige reeks e-commerce functies te testen voordat je je aanmelden voor een betaald abonnement.

 2. Langzaam op mobiel: Een belangrijk aandachtspunt is de relatief lage mobiele laadtijd van Wix-webwinkels. Dit kan een nadelige invloed hebben op de SEO-positie en de gebruikerservaring op mobiele apparaten.

 3. Beperking bij aanpassen: Hoewel Wix veel gratis layouts en thema’s biedt, zijn er beperkingen bij het aanpassen van deze layouts. Als je zeer specifieke ontwerpvereisten hebt, kunnen deze beperkingen een belemmering vormen bij het bereiken van hun gewenste ontwerp.

Wix is een gebruiksvriendelijk platform voor het bouwen van websites en webshops. Om Wix te gebruiken is het niet noodzakelijk dat je technische kennis hebt, maar het kan wel helpen met het compleet maken van de webshop. Let er op dat er geen gratis (test) versie is van Wix en je dus direct een abonnement moet afsluiten. 

Lightspeed

Lightspeed is een e-commerce platform dat oorspronkelijk uit Nederland komt. Het platform, voorheen bekend als ‘SEOshop’, werd in 2015 overgenomen door Lightspeed en richt zich met name op de behoeften van retailers die hun fysieke winkels willen verbinden met een online verkoopkanaal. Lightspeed biedt een krachtig kassasysteem, een gebruiksvriendelijke e-commerce omgeving en geïntegreerd voorraadbeheer. Hierdoor is het ideaal voor bedrijven die zowel online als offline willen verkopen. Lightspeed heeft zich bewezen als een veelzijdige oplossing voor ondernemers die op zoek zijn naar een e-commerce platform dat zowel de online als fysieke winkelervaring ondersteunt.

Voordelen:

 1. Uitgebreide theme store: Lightspeed biedt een verschillende kant-en-klare layouts en thema’s die het eenvoudig maken om een professionele en aantrekkelijke online winkel te creëren.

 2. Diverse extra plugins en add-ons: Er zijn veel verschillende plugins en add-ons beschikbaar om de functionaliteit van je winkel uit te breiden, waardoor je aangepaste oplossingen kunt implementeren. Hierdoor maak je jouw websitecompleet. 

 3. Veel variaties per product: Lightspeed stelt je in staat om tot wel 100 varianten van één product te maken, wat handig is als je producten met verschillende kleuren, maten of andere opties verkoopt.

 4. POS-integratie: Dankzij de point-of-sale (POS)-integratie is Lightspeed ideaal voor bedrijven met fysieke winkels. Hierdoor kan jouw voorraad en verkoop zowel online als offline naadloos worden beheerd.

 5. Gebruiksvriendelijkheid: Lightspeed heeft een intuïtieve interface en is over het algemeen gebruiksvriendelijk, waardoor het toegankelijk is wanneer je over weinig diepgaande technische kennis beschikt.

Nadelen:

 1. Beperkte betalingsopties: Lightspeed zelf biedt geen ingebouwde betalingsopties, dus je moet een overeenkomst aangaan met een Payment Service Provider, wat extra kosten met zich meebrengt.

 2. Beperkte flexibiliteit in thema aanpassingen: Hoewel er veel verschillende layouts beschikbaar zijn, kan het aanpassen van deze layouts naar jouw smaak lastig zijn, wat beperkingen kan opleggen aan ontwerpmogelijkheden.

 3. Prijsniveau: Lightspeed kan aan de prijzige kant zijn in vergelijking met sommige andere e-commerce platformen, wat een overweging kan zijn voor kleinere bedrijven met beperkte budgetten.

Lightspeed is een veelzijdig e-commerce platform dat ideaal voor wanneer je zowel online als offline producten wilt verkopen. Hoewel het over het algemeen gebruiksvriendelijk is, heeft Lightspeed beperkte betalingsopties en kan het beperkingen opleggen aan thema-aanpassingen. Houd rekening met het prijsniveau, dat aan de hoge kant kan zijn in vergelijking met andere e-commerce platformen, vooral voor kleinere bedrijven met beperkte budgetten.

e-commerce platform

Custom e-commerce platform

Een custom gebouwd e-commerce platform is een op maat gemaakte oplossing die specifiek is ontworpen voor de unieke behoeften van een bedrijf. Dit biedt volledige flexibiliteit en controle over de functionaliteit en het ontwerp van de online winkel. Het stelt je in staat om een naadloze online en offline winkelervaring te creëren, vergelijkbaar met Lightspeed, met geïntegreerd voorraadbeheer en POS-functionaliteit.

Voordelen:

 1. Volledige aanpassing: Een custom e-commerce platform biedt ongeëvenaarde aanpassingsmogelijkheden, vergelijkbaar met WooCommerce. Het kan worden gebouwd om aan jouw specifieke eisen en branding van je bedrijf te voldoen.

 2. Optimale functionaliteit: Net als Shopify, biedt een op maat gemaakt platform de mogelijkheid om specifieke functies te integreren die aan de unieke behoeften van het bedrijf voldoen.

 3. Geen beperkingen: In tegenstelling tot Wix, zijn er geen beperkingen als het gaat om het aantal producten of de complexiteit van de webshop.

 4. Geen transactiekosten: Vergelijkbaar met WooCommerce, rekent een custom platform geen transactiekosten voor betalingen, wat kostenbesparend kan zijn.

Nadelen:

 1. Hoge ontwikkelingskosten: Het creëren van een op maat gemaakt e-commerce platform kan duur zijn vanwege de ontwikkelingskosten, in tegenstelling tot Lightspeed of Wix, waar je een bestaand platform kunt gebruiken.

 2. Onderhoud en updates: Net als WooCommerce vereist een op maat gemaakt platform regelmatig onderhoud en updates, wat technische expertise vereist. Heb je dit niet, dan zullen hier extra kosten aan verbonden zitten. 

 3. Langer ontwikkelingsproces: Het bouwen van een custom platform vergt meer tijd dan het gebruik van bestaande platforms zoals Shopify of BigCommerce.

In conclusie biedt een custom gebouwd e-commerce platform enorm veel aanpassingsmogelijkheden en functionaliteiten, vergelijkbaar met de populaire e-commerce platformen. Het is ideaal voor bedrijven die specifieke behoeften hebben en bereid zijn te investeren in de ontwikkeling en het onderhoud van hun unieke e-commerce oplossing.

Wat is het beste e-commerce platform voor jou?

Wat het beste e-commerce platform voor jou is, hangt af van factoren zoals de grootte van je winkel, je technische kennis, je budget en je verwachtingen van de toekomst. Het kan handig zijn om demo’s te proberen van verschillende platformen waar dit mogelijk is, om te bepalen welk platform het meest geschikt is voor jouw toekomstige webshop. Vergeet niet dat het kiezen van een e-commerce platform, slechts het begin is van e-commerce. Het toepassen van de juiste marketing strategie is cruciaal voor het uiteindelijke succes van jouw e-commerce avontuur. 

Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste e-commerce platform of heb je dit al gedaan maar komt jouw webshop nog niet echt van de grond? Dan zijn wij er om jou te helpen. We gaan dan samen met jou de juiste e-commerce strategie ontwikkelen en implementeren, zodat jouw webshop beter zal gaan presteren. 

Succesvol worden met E-commerce?

Je kunt ook altijd een mail sturen naar
info@mediadoctors.nl

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:00. Op e-mails reageren we binnen één werkdag!

… of even bellen!
0544 76 90 07

Even contact opnemen met Pim?

Ontdek meer strategische diensten

Online branding

Wat is het effect van jouw merk op de klant? Waarom komt de klant bij jou en niet bij de concurrent? Een goed product is belangrijk, maar een positieve ervaring is vele malen belangrijker. Onze branding specialisten onderzoeken graag samen met jou wat de identiteit is van jouw merk en hoe jij hiermee je doelgroep kunt bereiken.

Meer informatie

Online leadgeneratie strategie

Je hebt een prachtige website of webshop, maar er zijn allerlei factoren waardoor er niemand op je website komt. Het succes van je website hangt af van het identificeren van potentiële klanten en vervolgens het trekken van hun aandacht. Samen gaan wij zorgen voor dat succes!

Meer informatie

Recruitment & Employer branding

Het vinden van juist personeel wordt alsmaar lastiger. De krapte en daarmee de strijd op de arbeidsmarkt duurt voort. HDeze situatie vraagt om een nieuwe uitdaging: Niet het bereiken van potentiële kandidaten is het probleem, maar juist het overtuigen van deze kandidaten.

Meer informatie