Media Doctors

Google indexatie: Hoe Google jouw website leest

Geschreven door

Jurre

Leestijd

3 minuten

Verschenen

07/10/2022

Onderwerpen

SEO

Zoekmachines achterhalen op verschillende manieren de data op jouw pagina. Op basis hiervan bepaalt de zoekmachine wat de waarde is van de pagina. Soms is het van belang dat een pagina snel in de Google resultaten verschijnt. Dan zijn er trucs beschikbaar om deze Google indexatie te versnellen. Maar eerst leg ik uit hoe de zoekmachine te werk gaat.

Hoe werkt Google indexatie?

Crawlen is de naam voor het verzamelen van content of data van de webpagina. De content die de zoekmachine verzameld kan uit veel verschillende soorten content bestaan. De meest voorkomende vormen van content zijn teksten, afbeeldingen, video’s, bestanden en formulieren. Na het crawlen gaat de zoekmachine de pagina indexeren. Bij het indexeren verwerkt de zoekmachine de content in een database. Daarna rankt de zoekmachine de geïndexeerde content. Zo kan de zoekmachine bepalen welke content het best is voor iedere zoekopdracht.

De zoekmachines vinden de pagina’s op verschillende manieren. Dit kan bijvoorbeeld door interne- of externe links die naar de pagina,  door een XML-sitemap of door een indexeringsaanvraag via Google Search Console.

Google indexatie door interne- en externe links

Interne- en externe links zijn belangrijk voor het indexeren. Wanneer bijvoorbeeld een hoofdpagina gecrawld wordt slaat de zoekmachine alle links vanaf deze pagina op. De links die op deze gecrawlde pagina staan, worden daarna in de lijst gezet die de zoekmachine nog gaat crawlen. Een makkelijke manier om externe links te krijgen is door naar de pagina te verwijzen in social media posts. In deze blog wordt meer uitleg gegeven over linkbuilding.

Google indexatie doormiddel van links

De XML-sitemap inzetten voor Google indexatie

XML-sitemaps is een overzicht in een website met alle pagina’s van de website erin. De XML-sitemap vermeldt ook data over wanneer de pagina voor het laatst aangepast is. Deze data leest de zoekmachine en wanneer de zoekmachine opmerkt dat een pagina is aangepast komt de pagina in de lijst met pagina’s die de zoekmachine nog gaat crawlen.

Niet iedere website bevat een XML-sitemap. Daarnaast moet deze XML-sitemap ook ingevoerd worden in Google Search Console. Pas wanneer de XML-sitemap hier bekend is kan de zoekmachine, in dit geval Google, de sitemap raadplegen

 Hulp nodig bij het opstellen van een XML-sitemap, neem dan gerust contact met ons op!

Indexeringsaanvraag in Google Search Console

Ook biedt Google de mogelijkheid om een nieuwe pagina handmatig aan te melden voor indexatie. Op deze manier krijgt de desbetreffende pagina prioriteit ten opzichte van de andere pagina’s in bijvoorbeeld de XML-sitemap.

Hoe lang duurt het voor Google mijn site indexeert?

In de meeste gevallen worden de pagina’s die handmatig aangevraagd zijn in Google Search Console binnen 24u geïndexeerd, maar in sommige gevallen kan dit ook een aantal dagen duren. Let op, er is een maximumaantal pagina indexeringsaanvragen per dag verbonden aan Google Search Console. Vraag dus de belangrijkste pagina’s als eerst aan.

Wanneer indexeert Google jouw website?

Hoe vaak een pagina gecrawld wordt hangt af van verschillende factoren. Pagina’s die regelmatig veranderen worden vaker gecrawld dan pagina’s die al jaren hetzelfde zijn. Maar ook nieuwe pagina’s hebben prioriteit ten opzichte van oude pagina’s. Daarnaast krijgen hoofdpagina’s en hoofdcategorieën meer prioriteit dan subcategorieën of productpagina’s. Dat komt vanuit de filosofie dat op deze pagina’s belangrijkere content beschikbaar is. Ook het doel van de website heeft invloed op de frequentie van indexeren. Webshops hoeven minder up-to-date te zijn dan nieuwswebsites. Daarom worden nieuwspagina’s meerdere keren per dag gecrawld en webshops misschien eens in de drie dagen. Wel is de website autoriteit van belang. Al plaats je twee keer zo veel pagina’s als een gerenommeerde krant, dan nog is de kans klein dat je even vaak gecrawld wordt. Je kan er wel voor zorgen dat pagina’s sneller gecrawld worden.

Zo wordt jouw pagina sneller geïndexeerd

Er zijn verschillende manieren om een pagina sneller geïndexeerd te krijgen in de zoekmachine. Hieronder zijn enkele tips die je hiervoor kunt toepassen:

  •     Zorg voor content, minimaal 250 woorden tekst wordt door ons aangeraden.
  •     Link intern naar de nieuwe pagina en het liefst ook vanaf externe websites. Een makkelijke manier om dit te doen is met social media posts. Verwijs dan in de social media posts naar de nieuwe webpagina. 
  •  Vraag voor de URL indexering aan in Google Search Console.

Waarom wordt je pagina niet geïndexeerd door Google?

Als een pagina niet geïndexeerd wordt, ook niet na het gebruiken van onze tips, kan het zijn dat de pagina fouten bevat. Veelvoorkomende fouten bij het indexeren zijn HTML-fouten, robots.txt-fouten of een no-index tag. 

Wil je meer weten over het indexeren van je website? Neem dan gerust contact met ons op!

Nieuwsgierig wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?

Je kunt ook altijd een mail sturen naar
info@mediadoctors.nl

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:00. Op e-mails reageren we binnen één werkdag!

… of even bellen!
0544 76 90 07

Even contact opnemen met Jurre?